Klaas Karregat (de Blubber), vriend en oud teamgenoot over Dick Tol

“Ik ben niet zo’n man van standbeelden maar  van Dick mag er wel een komen”

Klaas Karregat (de Blubber) maakte deel uit van het team Volendamse jongens dat in 1959 kampioen werd van de eerste divisie en voor de eerste keer promoveerde naar de eredivisie. Karregat speelde zelf twintig jaar in het eerste van Volendam. Coen Moulijn noemde hem ooit zijn moeilijkste tegenstander.

Karregat stopte na het seizoen 1969-1970 met betaald voetbal. Eigenlijk wilde hij stoppen nadat Volendam een seizoen eerder gedegradeerd was uit de eredivisie na beslissingswedstrijden met DOS en AZ ’67. Klaas Karregat: “Hans Croon kwam als trainer en ik zei tegen hem: binnen een jaar zijn we terug in de eredivisie. Volendam draaide niet echt lekker. Stond Croon op een avond bij me voor de deur om me over te halen. Ongetraind deed ik mee tegen Willem II en we wonnen met 5-0. We werden dat seizoen kampioen en keerden terug naar de eredivisie, voor de vijfde keer. Ik was de enige niet-contractspeler die op de botter stond.”

Grote vriend
Met Dick Tol (de Knoest) heeft Klaas ook jaren in het eerste gespeeld. “Dick was mijn grote vriend. Wij noemden hem ’de Witte’. We stonden een keer bij de poort van De Graafschap en mochten er niet in omdat we geen spelerskaarten konden tonen. Die was de geleider vergeten. Ze geloofden niet dat wij spelers waren. Dick stond er in zijn witte pak en was woest. We wonnen die middag met 3-0 en ’de Witte’ scoorde twee keer.”

Karregat bezoekt nog alle thuiswedstrijden van Volendam en bij een lange hoge bal van achteruit hoor je hem vaak zeggen: dat had een bal voor ’de Knoest’ geweest. “Ja, Dick was sterk, snel en kon verschrikkelijk hard schieten. En ook in de lucht was ie al zijn verdedigers de baas. Ik ben niet direct een man van standbeelden. Jaap Keizer (Aaltje) bijvoorbeeld, was een weergaloze doelman en speelde ook vele seizoenen in het eerste. Maar een standbeeld van ’de Knoest’, ja dat mag er van mij wel komen. Er is niet een speler die zoveel doelpunten voor Volendam heeft gemaakt als Dick Tol. Hij was twaalf seizoenen clubtopscorer. In  het seizoen 1966-1967 was hij topscorer van de eerste divisie met 32 doelpunten en in het eredivisieseizoen 1961-1962 topscorer van Nederland met 27 doelpunten. In dat seizoen eindigden we met Volendam op de 7e plaats”, herinnert Karregat zich.

Hommage
Hij ziet een standbeeld van ’de Knoest’ ook als een hommage aan het team Volendamse jongens dat in 1959 een unieke prestatie leverde door voor het eerst (en het laatst!) in de geschiedenis de stap naar de eredivisie te maken. Want die geschiedenis met louter en alleen Volendamse jongens zal zich nooit meer herhalen.

(Foto: © 2011 Erna Apeldoorn)