Legende De Knoest heeft site www.dicktol.nl, nu nog beeld

De Knoest. Dat is de bijnaam van FC Volendam legende Dick Tol. Stichting de Knoest wil voor de voetballer een standbeeld oprichten. De promotiesite ging vorige week de lucht al in. “In Friesland is Abe Lenstra een grootheid binnen het voetbal”, vertelt Kees Mooyer van Stichting de Knoest. “Wij willen in Volendam ook zo’n icoon. Dan kom je automatisch uit bij Dick Tol. De meest scorende speler aller tijden van FC Volendam.”

De Knoest is voor veel mensen het symbool voor de club en het dorp. Afkomstig uit de eigen opleiding en talentvol. Dick Tol voetbalde tussen 1955 en 1967 voor de club uit het dorp waar hij opgroeide. Hij maakte maar liefst 276 doelpunten. Ondanks diverse aanbiedingen van andere clubs bleef hij FC Volendam trouw.

“Vroeger was er bij de supportersvereniging een columnist werkzaam die jarenlang over Dick schreef. Deze is ons helaas laatst ontvallen. Samen met medewerkers van de fansite Fanatix.nl vonden we dat er meer gedaan moest worden met zijn ideëen. Toen is het balletje gaan rollen. Dat beeld moet er gewoon van komen.”

Stichting de Knoest heeft een actie opgezet om dit standbeeld te realiseren. Vorige week werd er al een website geopend voor dit initiatief: www.dicktol.nl. “Dat is eigenlijk maar het begin. De echte kickoff gaat nog plaatsvinden. We moeten minimaal 18.000 euro ophalen. Waarschijnlijk gaan we onder meer een collecte houden. Binnenkort gaan we om de tafel om het een en ander concreet te maken.”

Het voorwerk voor het standbeeld is al gedaan door kunstenares Jans van Baarsen. “Ze heeft Dick al ‘van alle kanten bekeken’. Daaruit is een kleine versie van het standbeeld ontstaan.” Binnenkort ontvangt de door de leden van Supportersvereniging Volendam gekozen ‘Speler van het Jaar’, Olaf Lindenbergh, het door Jans van Baarsen vervaardigde beeldje.

Over de definitieve locatie wordt nog overlegd met de gemeente en FC Volendam. “Het beeld komt bij de hoofdingang. Dan is het meteen een soort attractie voor onze bezoekers en inwoners.”

Bron: Noord-Hollands Dagblad