Standbeeld voor clubtopscoorder allertijden de Knoest

Kunstenaar Jans van Baarsen werkt aan een levensgroot bronzen beeld ter nagedachtenis aan Dick Tol (de Knoest), de in 1973 op 39-jarige leeftijd overleden voetballer die met 276 doelpunten niet alleen clubtopscoorder allertijden is voor FC Volendam, maar ook symbool staat voor een unieke generatie Volendammer voetballers. Het beeld moet uiteindelijk een plek krijgen bij het FC Volendam stadion.
Een beeld van Gerrie Mühren (1946-2013), de eerste Volendammer international, is af en wacht op plaatsing bij de velden van RKAV.


Foto Cor Kes www.luxphotography.nl.

Kees Mooijer richtte al tien jaar geleden een stichting op om een beeld voor de Knoest te realiseren. Dat ging in het begin moeizaam, mede door de financiële crisis in die tijd. “Maar vorig jaar kwam dit proces in ene op gang nadat twee lokale sponsoren aangaven het beeld te willen betalen. Ook voor de financiering van het beeld van Gerrie stond een lokale sponsor op.”

Mooijer, inmiddels lid van de Raad van Commissarissen van FC Volendam, was tien jaar terug bestuurslid van de supportersvereniging. Daarnaast is hij verzamelaar van shirts van zijn club, gevolg van een spontane actie om de muren van zijn werkplek in Purmerend op te vrolijken. “De teller staat inmiddels boven de tachtig.”

Mooijer ziet het beeld van de Knoest als een ode aan een unieke generatie voetballers die tussen de jaren vijftig en zeventig Volendamse ‘onoverwinnelijkheid’ uitstraalde.

Wanneer het beeld van de Knoest af is en de coronamaatregelen het toelaten zal een officiële onthulling plaats vinden. “Dat doen we in overleg met de familie van Dick Tol. Helaas leeft Dick zijn vrouw niet meer, maar gelukkig heeft ze nog wel een kleine versie van het beeld kunnen zien.”

Kees Mooijer roemt Jans van Baarsen die volgens hem heel veel uren niet rekent. Zelf vindt ze het vooral een eervolle opdracht . Al eerder maakte Jans vier bronzen beelden die inmiddels niet meer weg te denken zijn in Volendam. Drie beelden staan op de beroemde dijk, een bij Cas Sombroek voor zijn winkel. En in Edam zijn ook de twee kaasdragers op het Jan Nieuwenhuizenplein van haar hand.
“Ik ben blij dat enkele ondernemers het project gesteund hebben. Ik heb nooit kunnen denken dat deze beelden zo gewaardeerd worden. Hopelijk passen de beelden van Gerrie en de Knoest daar goed bij!”