West-Friesland: Kom op!

Ze zeggen wel eens, voor die man moesten ze je een standbeeld oprichten.
Meestal is dat alleen maar een loze kreet en komt er verder niets van terecht, vooral als blijkt dat het dan ook nog een paar centen moet kosten.
Zo wordt er al een hele tijd gepraat over een standbeeld voor Dick Tol (de Knoest). Hij was een van de bekendste en beste voetballers, die Volendam ooit heeft voortgebracht. Ik moest daar weer aan denken op 21 augustus jl. Het was de dag dat 78 jaar geleden Dick Tol werd geboren. Helaas voor hem en voor Volendam kan hij zelf zijn verjaardag niet meer vieren, want hij overleed op 39-jarige leeftijd.

Maar een standbeeld voor hem als cadeau en als blijk van waardering zou natuurlijk prachtig zijn. En met standbeeld bedoel ik niet plan voor een standbeeld, maar een echt standbeeld. Wat zou het dan mooi zijn als dit standbeeld van Dick Tol in volle glorie, volgend jaar voor de aanvang van de competitie 2013-2014, onthuld kon worden. Dan zullen de mensen nooit kunnen zeggen: “Die man moest tot ver over z’n tachtigste wachten op z’n welverdiende standbeeld”. Om er nou een beetje vaart achter te zetten heb ik het volgende plan bedacht. Hoeveel mensen uit West-Friesland hebben indertijd niet van zijn acties genoten. Met die befaamde kanonschoten wist hij in “zijn“ periode bij FC Volendam ( hij speelde nooit bij een andere club) 276 keer raak te schieten. Duizenden Westfriezen zijn hier indertijd getuige van geweest. Ze kwamen met de bus, de auto, maar velen ook gewoon op de fiets. Elke thuiswedstrijd met “de Knoest”was spektakel. Gewoon een staanplaats langs de lijn en maar genieten.

Ook nu heeft Volendam veel supporters uit West-Friesland en vele zijn ook lid van onze Supportersclub. Maar het aantal mensen hier, dat FC Volendam een warm hart toedraagt is nog vele malen groter. Mijn idee is nu het volgende: als iedere supporter, die deze “Voetbal Achter De Dijk” leest nu eenmalig een bijdrage overmaakt aan “Stichting de Knoest”, onder vermelding van “westfriesland “ ( dan kunnen ze namelijk bij de stichting zien wat uiteindelijk de bijdrage uit Westfriesland is geweest), dan is de eerste klap al binnen. Maar er zijn natuurlijk veel meer mensen in West-Friesland, die regelmatig de wedstrijden van FC Volendam bezoeken en nog veel meer mensen die Volendam-minded zijn, al was het alleen maar door de vele Westfriezen, die in de loop der jaren voor Volendam speelden.

Namen als de doelmannen Jan Ruiter (de eerste ‘jas’ bij FC Volendam) uit Enkhuizen en Frans Hoek uit Hoorn, Sjaak de Lange uit Zwaagdijk, Eric Steltenpool uit Wervershoof, Arie Obdam uit Venhuizen, Jan Karsten uit de Weere, Mathieu Boots uit Venhuizen, Aaron Meijers uit Andijk en nu Erik Schouten uit Westwoud en Maikel van der Werff uit Hoorn, om maar een paar bekende namen te noemen.

Als daarom alle lezers van dit supportersblad, gewapend met dit artikel, naast hun eigen bijdrage minimaal vijf Volendam-enthousiastelingen weten over te halen om een bijdrage te storten voor dit mooie doel, ook onder vermelding van “westfriesland”, dan moet de realisatie van het standbeeld een flinke impuls krijgen. Nu is het zo dat Westfriesland sinds enige tijd officieel een eigen vlag heeft. Wat zou het mooi zijn als bij de onthulling van het standbeeld van Dick Tol volgend jaar ook de westfriese vlag in het Kras stadion zou wapperen. Kom op jôôs, hai het ’t dik verdiend!
Stichting de Knoest, bankrekening 1239.54.932, onder vermelding van “westfriesland

Wil Sijm
Supportersmagazine 'Voetbal achter de Dijk'

(Foto: © 2012 Nieuw-Volendam)